Българският деликатес

Няма човек, който да не е чувал за синьо сирене. Повечето домакин вече го използват в кухнята си, а в комбинация с други сирена и плодове и чаша превъзходно вино става страхотна комбинация.

Гледах едно кулинарно предаване, в което бяха сервирали обаче, не сиьо сирене, а зелено сирене. Първоначално помислих, че домакинята нещо се е объркала и е имала предвид синьо сирене, но гостите й бяха толкова изненадани, колкото и аз. Никой не беше чувал за зелено сирене. Сега е момента да кажа, че това си е срамота. Тогава дамата обясни, че това сирене е много рядко срещано и може да се произведе само и единствено в България. Представяте ли си? Оказва се, че също така не може да се направи където и да е било в България, а точно в село Черни Вит. Домакинята сподели, че заради по-трудната му направа вече почти никой не го произвежда, имало само двама старци, които имали от сиренето. Честно да ви кажа лично мен много ме хвана срам, че не знам за това сирене, че в България си имаме таква богатство. Но всъщност не трябва мен да ме е срам, а да се засрамят хората, който трябва да популяризират туризма в България, а не рекламират нещо, което би могло да бъде интересно за туристите. Най-лошото е дори, че не българи, а италиански представители на движението „Хранене на бавни обороти“ откриват и популяризират този продукт. Както винаги сами не си знаем богатствата, Амерканците са луди по това сирене, а ние дори не сме го опитвали. честно казано сега много ми се иска да отида в Черни Вит и да си купя една пита. Толкова съм любопитна да го опитам.

Дано това, че сиренето добива все по-голяма популярност накара повече хора да го приготвят. Дано младите хора също се захванат с този занаят, за да не допуснем този деликатес да загине, защото поради специфичния начн на зреене, не може да се приготвя в промишлени количества, но това си е нашият диамант. Дано успеем да го съхраним и да го опазим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>