Кой е розовият данък?

Във фиша за заплата, ако получавате такъв, то сигурно сте видели данъците и таксите, които се взимат от вашите пари. Сумата не е малка, но знаете, ли че на жените им се полага един друг данък, който се нарича „розов“? Какво представлява, може ли да се избегне и как да се справим с него – споделям в този текст.

В началото може би малко ви шашнах и сигурно някой от вас вече проверяват как така само жените го плащат. Всъщност тази такса не е начислена при удръжките от заплатите. Тя се слага на всеки продукт, който пазарувате и е предназначена за жени. Това вклучва сфери като мода, козметика, домашни потреби, домакински уреди и дори детски играчки.

Този вид такса е маркетингова и тя е измислена именно от рекламните компании. Някои твърдят, че е индустриален трик, който е подвластен на максимата, че щом може да се печели повече, защо не. Идеята му се заражда от концепцията, че жените са склонни да дадат повече пари за добрата си визия и за красив дом. Обикновени всички продукти, предназначени за дамите, са в розова опаковка и оттам идва названието му – „розов данък“.

Мога да ви дам един експериментален пример, който се провежда в САЩ. За една и съща бяла тениска на известна марка се поставя цена от 45% по-висока за жените, отколкото за мъжете. Резултатът е, че дамските тениски се продават много по-бързо, дори и с тази цена.

Вторият пример, с който искам да ви запозная, е чисто практичен. Погледнете козметиката за лице и тяло, с която разполагате у дима. Има ли разлика между тази за жени и за мъже? Абсолютно да. За дамите са отредени почистваш продук за лице, хидратиращ, околочовен крем, олио за вежди, мигли, устни, тяло, както и шампоан, маска, тонер, балсам. Има още пилинг и т.н. При мъжете е небходим само един 6 в 1 продукт, с който да къпят и тялото, и косата, и лицето. Схванахте разликата, нали? И не се ли замисляте колко повече мъже има с добра кожа и коса – то тогава защо жените използват още 10 продукта и резултатът не етакъв?

Много теми за размисъл поражда този розов данък и наистина е необходимо да оъзнаем, че не е необходимо да го плащаме. Поне не в пълния му размер с всички продукти, които искаме да имаме като дмаи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>