Защо трябва да имаме естествени цветя вкъщи?

Предполагам, че повечето от нас обичат естествеите цветя. Най-вече ни служат да запълним пространството в дома или офиса си и да ни радват с деликатната си красота и приятния си аромат. Но наличието на растения има много предимства, които помагат на здравето и тонуса ни. Ето някои и от тях.

Естествен ароматизатор

Когато искаме да придадем много приятен аромат на дома или работното си място, лесен и красив начин е използването на цветя. Освен че украсяват мястото, те осигуряват естествена и безопасна свежест.

Подобряват настроението и помагат срещу депресия

Наличието на цветя винаги се свързва с преживяване на положителни емоции. Освен като им се наслаждаваме визуално, те могат да ни въздействат и чрез действията ни към тях. Грижата за растенията като например поливане, наторяване, следене на поникване или цъфтеж, е силно терапевтично средство.

Действат релаксиращо и положително

Емоционалното въздействие от растенията се дължи на техния цвят и аромат. Със сигурност сте чували, че цветовете влияят на настроението ни. Така например меките цветове са склонни да ни успокояват, докато по-интензивните цветове могат да увеличават възприятието ни за енергия. Що се отнася до аромата, цветята са склонни да ни отпускат и да ни зареждат положително.

Пречистват въздуха

Както знаем чрез процеса на фотосинтеза растенията абсорбират въглероден диоксид от околната среда и го превръщат в кислород. Ето как цветята подобряват качеството на въздуха в затворени или открити пространства. Заедно с това осигуряват и необходимата влажност в заобикалящата ни среда и намаляват количеството на прахови частици.

Натурални подправки и лекарства

До всеки прозорец може да поставим растения, които да служат за вкусни ароматни подправки на нашите ястия. Такива са босилек и риган. От други, отгледани в домашни условия растения като розмарин и алое, може да си направим и природни лекове. Полезно за сетивата и здравето.

Намаляват статичното електричество

Поради способността си да генерират влажност в околната среда, растенията могат да помогнат за намаляване на статичното електричество, което се увеличава в суха среда.

Намаляват шума

Растенията „заглушават звуци“, особено в закрито пространство с твърди подове. Акустичните смущения са най-забележими, когато честотата на звука е много висока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>