Най-здравословните плодове и зеленчуци

В списъка на най-здравословните храни за нашето тяло, плодовете и зеленчуците се открояват благодарение на своята свежест, антиоксидантни свойства, съдържание на положителни захари, вода, витамини и минерални соли.
Гамата от плодове и зеленчуци, присъстващи в природата, със сигурност е много широка и разнообразна и всеки плод и зеленчук е панацея за нашето здраве. Следователно няма зеленчуци и плодове, от които можем да си набавим всички вещества на едно място. Напротив, всеки един от тях е важна, ако не съществена част от диетата ни или поне трябва да бъде така.
Както във всичко, така и в този конкретен случай можем да различим по-здравословните зеленчуци и по-малко ефективните зеленчуци, въпреки че никой не може да се счита за очевидно вреден.
Зеленчуците, които най-много помагат за нашето благополучие и психо-физическия ни баланс, са морковите – вкусен продукт на земята, намиращ се в различни цветни нюанси, от най-често срещаните и добре познати оранжеви моркови до жълти и лилави, всички богати на витамин А и витамин С, калий, фибри, бета-каротин, алфа-каротин и минерални соли.
Зелената салата, независимо дали маруля или зеле, е един от зеленчуците, който помага за стимулирането на стомашните сокове, които поддържат храносмилането и съдържат значителен прием на витамини.
Доматите и чушките са два от най-здравословните зеленчуци, тъй като в първия случай има 94% вода, желязо, витамини и много важни минерали като фосфор, селен и калций, полезни за здрави кости; специално чушките са богати на витамини, особено витамин С и провитамин А, необходими за здраво тяло и за подхранване на кожата.
От другата страна на нещата, сред надценените зеленчуци намираме много прехвалената краставица, считана за диетична и която също е с ниско съдържание на витамини и ниско съдържание на минерална сол.
А що се отнася до плодовете, няма плодове, които са по-малко здравословни от другите, или по-скоро, съществуват единствено плодове, които са по-богати на полезни бещества от други, като гарантират значително снабдяване с вода, витамини, здравословни захари и минерални соли.
На трона седи екзотичното киви, което въпреки малкия си размер е силно концентриран плод и дава калий, витамин Е, фибри и магнезий. Портокалът, на второ място, намалява нивата на холестерола и ако се яде редовно, помага да се избегнат ринит и настинки.
След него се нареждат ягодите и различните червени плодове, с богато съдържание на витамини, антиоксиданти и противовъзпалителен ефект. Най-калоричният плод, ако можем да го наречем такъв, като се има предвид нискокалоричният прием на плодове като цяло, е бананът, но в същото време той е богат на калий, витамини, желязо, калций, фосфор и мед и представлява най-консумираният плод в света.
Следователно в природата няма нездравословни плодове или зеленчуци, а просто по-богати и по-бедни. Плодовете и зеленчуците са незаменим източник на много важни природни елементи и поради тази причина те са от изключително значение за нашето здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>