Сутрешно кафе

kaffeВсяка сутрин след като отворя очи, минавам през банята и след това си приготвям сутрешния тоалет. За мен няма събуждане без дозата кафе. Може би, защото си лягам късно събуждането сутрин ми е много трудно. Като знам какво ме чака през деня единственото хубаво нещо е чаша горещо кафе.

Преди време си бях купила луксозна кафе машина и го правя на нея. Обичам да му слагам и малко млекце. Ако случайно пропусна поради липса на време деня ми не е същия. Чувствам се сънена, отпаднала и замаяна. Може би, защото кръвното налягане ми е ниско, докато не пия кафе не става. През деня си позволявам най-много до три кафета, като ги пия почти изстинали. Не заради страха от поява на бръчки, просто така се случва.

Чувала съм, че кафето е втората най-консумирана напитка в света след водата. Като всяко нещо обаче то е и полезно, и вредно. Ползите ги знае всеки, който го употребява – за освежаване, за повдигане на тонуса, против камъни в бъбреците и дори срещу депресия. Това е когато то се употребява в умерени количества, а иначе става вредно. Ако прекалите с броя кафета може да получите треперене на ръцете и сърцебиене. Друг нежелан ефект е да вдигнете кръвното и да пострадате сериозно.

Аз имам познат, който след като получи инфаркт категорично му забраниха да пие кафе. А преди това да се случи пиеше по няколко на ден и то силни. Така, че спазвайте златната среда и пийте до 2-3 кафета на ден, за да нямате здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>