Озоновият слой – какво, как и защо

cloud-bodyСтратосферата се намира на около 10 км от земната повърхност и там е мястото, където се подвизава озона (О3). В зависимост от сезона и мястото дебелината на озоновия слой варира, но неговото предназначение е да предпазва всички живи организми на планетата от вредната слънчева радиация.

Обаче, както знаем, тази защитна обвивка изтънява, което може да доведе до редица проблеми като рак на кожата, катаракти, унищожени реколти, а и да засегне някои морски форми на живот. Като пример мога да дам Австралия, където живее една моя приятелка. Озоновата дупка (така се нарича мястото с тънък озонов слой) там е с особено големи размери и поради риска от рак на кожата, хората избягват да се пекат на плажа.

Учени са установили, че когато количеството озон се понижи по естествен начин, то също толкова естествено се възстановява. Но тъй като в момента нивата му се понижават неестествено и по-бързо от очакваното, те не могат да се компенсират автоматично. Двете най-унищожителни за озоновия слой вещества са хлорин и бромин, съдържащи се в разтворители, охладители и разпенващи се агенти като пожарогасителни средства. Те „изяждат“ озона, причинявайки изтъняването му.

Ултравиолетовите лъчи, които Слънцето изпраща насам не са се променили по количество. Тези, които получаваме, обаче са се увеличили. Заради намалялото количество озон, те по-лесно могат да проникнат, което пък причинява редица климатични промени, в това число и прословутото глобално затопляне.

Виждате как нещата са навързани, от едно следва друго, после трето и накрая имаме един дълъг процес от промени по веригата. Добре е всички да сме запознати с проблема и в този пост аз точно това правя – запознавам ви.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>