Нещо ново от нещо старо

Спомняте ли си времето, когато беше нормално да се поправят повредените неща като дрехи или уреди, без да се изхвърлят? Днес времената са различни – обществото ни е консуматорско и е много по-лесно просто да закупим нова вещ, вместо да влагаме средства за ремонт. Пък и някои неща не могат да бъдат поправени. Някои модели смартфони например. Или пък някои устройства, които директно са споени и не могат да бъдат отваряни.

Въпреки това обаче, напоследък забелязвам и една нова тенденция – темата за устойчивия начин на живот става все по-важна и обсъждана. Така повече хора осъзнават, че повторната употреба и рециклирането, вместо изхвърлянето, е удобно не само от финансова гледна точка, но е и с мисъл за климата.

За целта трябва да намалим изхвърлянето на отпадъци, но все още не контролираме или не приемаме този процес като приоритет. Връщането на електронните устройства към нов живот, също има голям ефект. Така освен че се намаляват емисиите на CO₂, се редуцира и количеството отпадъци.

Ако животът на всички перални машини, преносими компютри, прахосмукачки и смартфони в ЕС бъде удължен с една година, четири милиона тона CO₂ биха могли да бъдат спестени, според проучване на Европейската комисия по околна среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>