Кърменето – емоционално и здравословно

Темата за кърменето е деликатна, но винаги актуална. Този процес изгражда силна връзка между майката и бебето, а и оказва се, има много ползи и за двамата. Някои майки не кърмят поради медицински или физиологични причини, а за други е въпрос на личен избор. Разбира се, всяка жена преценява според индивидуалните си нужди и потребности какво е най-добро за нея и мъничето. Не заемам позиция, просто днес реших да предизвикам и себе си, засягайки малко по-различна тема и разказвайки ползите, за които прочетох, от този мил момент – кърменето.

Още Омир е казал, че новороденото се нуждае единствено от обичта и млякото на майката. И е бил прав. Майчината кърма е храната, която единствено отговаря на нуждите на функционалностите на бебето. Тя съдържа белтъци, въглехидрати, вода, мазнини, витамини, минерали и още много полезни съставки.

Тъй като кърмата се абсорбира директно от детето и не влиза в контакт с външния свят, кърменето е хигиенично и няма риск опасните микроби да се предадат чрез млякото. Кърмата също винаги е на разположение в достатъчни количества и с подходящата температура за прием. Майчиното мляко намалява възможността за развитие на алергии, имунни заболявания или диабет. Също предпазва от рак на гърдата и спомага за обратното развитие на матката.

А емоционалният момент? При кърмене бебето е много близо до майката, може да усети кожата и топлината, да чуе гласа и ударите на сърцето ѝ и да разпознае аромата ѝ. При кърмене майката и детето се приспособяват един към друг и се опознават все по -добре. Нищо чудно, че едно английско проучване бе установило, че децата по време на кърмене по-рядко проявяват поведенчески разстройства след години.

Във всеки случай, за да бъде успешно, кърмене изисква особено спокойна атмосфера. Майката не бива да бъде обезпокоявана, за да може да се концентрира изцяло върху детето си – поне през първите няколко седмици.

А вашето мнение какво е?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>