Нуждае ли се кучето от другарче?

Пандемията наложи да прекарваме все повече време у дома си и повярвайте ми – най-щастливи от този факт са домашните ни любимци. Това съдя и по моето куче, което обожава, когато вкъщи е пълно с хора и му се обръща внимание. Разбира се, малко по малко, започнахме да се завръщаме към нормалния си начин на живот. Започнахме да се връщаме в офисите, да излизаме, скоро предстои и планиране на летните почивки.

Това ме накара да се замисля как би се отразило на четириногия ми любимец да остане отново сам и дали не е добра идея да му взема другарче. Знам, че отговорностите ми ще се увеличат, защото всички собственици на кучета ще се съгласят с мен, че отглеждането на куче не е шега работа. Но повече ме интересува въпросът дали той ще се чувства добре и ще му се отрази ли положително присъствието на още едно куче у дома.

Така в чудене, запитвания и търсене на информация по форуми и сайтове, попаднах на интересно проучване от швейцарски учени. Ще ви разкажа за него и ще помоля хората, които имат повече от едно куче в дома си, да споделят своите впечатления и виждания.

Да се върнем на експеримента. Оказа се, че учените сложили камери в домовете, където има едно и където са повече кучета. Те наблюдавали поведението на любимците при отсъствието на техните стопани. Резултатите показали, за моя голяма изненада, че когато кучето е само, се справя по-добре с липсата на своя стопанин. И обратно – в домовете, където кучетата са няколко, се наблюдавала засилена тревожност от раздялата с хората, както и повишена активност като лаене, драскане и уриниране.

А вие имате ли мнение по темата? Наблюдавали ли сте подобни актове и какво бихте ме посъветвали?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>