Татуировките в Европа

Лято е. Температурите се повишават за сметка на количеството дрехи. Така вниманието ми привлякоха татуировките. Направи ми впечатление, че под дрехите си хората „крият“ най-различни по вид, форма и значение рисунки. Замислих се, че не съм запозната с историята на този ритуал, затова потърсих малко информация. Тъй като обемът е твърде голям, фокусирах се върху частта в Европа, за която искам да ви разкажа. Ще се радвам ако допълните информацията и ме извините, ако допускам неточности.

Оказа се, че тенденцията за татуировки се е зародила в Европа през 19 век, когато търговците и моряците пристигат в пристанищните градове и налагат тази мода. Затова не е чудно, че първоначалните татуировки, които започнали да се правят били на моряшка тематика – котви, русалки, кораби.

Татуировките преживяват истинския си пробив в съвременността през 60 -те години. Те започват да се появяват в реклами по телевизията и в списания и всички говорят за тях. Днес татуировките са много често срещани. В Съединените щати например почти половината от населението имат поне една татуировка.

Причините да си направим татуировка днес едва ли имат магически характер, както в древността са били изобразявани за различни мистични ритуали. Сега е по-вероятно да изрисуваме тялото си, за да покажем индивидуалност или връзката си с някого или с нещо.

Въпреки това, често се случва да избързаме с някоя рисунка или да я направим като лудория в тийнейджърските си години. Това не означава, че сме длъжни да живеем с татуировката. В наши дни се предлагат много манипулации, дори лазерни, които отстраняват рисунките от кожата ни.

А вие имате ли татуировки?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>