Зелена Коледа

green-christmasОстава по-малко от седмица до настъпването на Коледа. Вълнувате ли се? Подготвихте ли подаръците? Знаем, че този празник е най-семейният от всички през годината. Тогава е времето да се съберем и да усетим топлината на домашния уют, както когато бяхме малки. Нека тази година имаме една по-зелена Коледа обаче, която не е свързана с толкова много покупки и не показва склонността ни към консумеризъм.

Коледния дух не е в това да купим или да получим най-скъпия подарък. Той е в загрижеността, която проявяваме един към друг. Не всички подаръци трябва да са купени в магазина. Малкият жест на персоналните подаръци, изработени на ръка, ще бъде оценен от по-възрастните. Това значи, че сте отделили от личното си време, за да сътворите нещо, специално за тях. Докато сте го правили, сте ми мислили за получателя, а това значи много.

Децата обичат лъскави неща, те едва ли биха се зарадвали на нещо, различно от нова играчка или някой модерен гаджет. Тук, доколкото е възможно, може да се концентрирате върху местното производство, за да стимулирате нашата икономика. А и при превоза на товари от чужбина се изразходва много гориво, чийто изпарения замърсяват въздуха. Не ви препоръчвам и подаръци на батерии, тъй като тяхното безразборно изхвърляне вреди на околната среда.

По Коледа Земята направо свети отдалеч. Цял свят пали лампички, за да си създаде празнично настроение и в продължение на един месец те не угасват. От една страна е хубаво да ги гледаш как блещукат, но нека помислим за електричеството, което консумират. Не казвам да се откажете от тях, а да ги пускате само вечер, когато сте си вкъщи, а преди лягане може да ги изключвате – така или иначе, тогава няма кой да им се любува.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>