Вярвате ли в капана за сънища?

Доказано е, че в спане минава около една трета от живота ни. И всички сънуваме, всяка вечер. Просто до няколко минути след събуждане забравяме близо 90% от съня си. Сънищата и тяхното значение и интерпретация заемат ключова роля в индианската култура и в повечето племена. Затова не е чудно, че именно те са създателите и на капаните за сънища. А вие вярвате ли в тяхната сила? Нека започна с малко предистория, която открих и смятам, че ще ви бъде интересна.

Капаните за сънища всъщност представляват амулет, изработен ръчно от дърво, въженца и пера. Индианските племена ги използвали най-вече за малки деца. Поставяли ги на местата им са спане и вярвали, че по този начин ще ги предпазят от кошмари и ще привлекат положителните мисли и енергия.

Интересната форма на капана за сънища също си има своята символика. Индианците възприемали обръча на капана като символ на цикъла на живота. Кръглата форма асоциирали още със слънцето – светлата страна, която се бори срещу тъмата. Преплетените като паяжина въженца, някога били от сухожилия на животни. Плетката пък умишлено наподобява паяжина, за да може да улови всеки лош сън. И накрая – перата. Птиците, особено сова, орел, сокол и бухал, са свещени животни за тези народи. Затова в класическия си вариант капанът е с пера от тях, които символизират хубавите сънища и светлото човешко съзнание, освободено от негативизъм.

По мои наблюдения днес капанът за сънища се възприема повече като моден аксесоар или декорация. Разбира се, има и хора, които вярват в неговата мистична сила. Вие от тях ли сте?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>