Всички оставяме въглероден отпечатък

Нека първо да изясним накратко какво е въглероден отпечатък. Това е общото количество парникови газове, изпуснати от човек, компания, продукт или събитие. С състава им въглеродния диоксид (CO2), метана и озона са в най-голямо количество, но първият е сочен като главен виновник за влошаващата се ситуация на планетата, затова и на него е кръстено понятието, което ще обсъдим днес.

17-carbon-footprints-on-earthКак човекът може да оставя въглероден отпечатък? Представете си, че всеки ден ходите на работа с кола. Когато горивото, което използвате изгаря, то освобождава известно количество CO2 в зависимост от разстоянието, което изминавате и консумацията на гориво от колата ви. Когато се отоплявате на въглища, газ или дори електричество (индиректно),  също произвеждате CO2. Това важи и за продуктите, които купувате, отново индиректно, защото при производството им се отделя въглероден диоксид.

Всички тези случай представляват вашия личен въглероден отпечатък. Той се изчислява на годишна база, но не може да бъде изчислен с точност за всеки един човек, защото е обвързан с голямо количество данни, които трябва да се съберат. За повече ясното обърнете внимание на следните приблизителни суми: 1 кг въглероден диоксид се получава от 32 часа седене пред компютъра, изминати с кола 6 км, производството на 5 найлонови торбички или 2 пластмасови бутилки.

Това, което би помогнало да намалим въглеродния отпечатък в глобален мащаб, имайки предвид как е устроен сегашният ни живот, е да използваме енергията на океаните, слънцето и вятъра за производството на електроенергия, да спрем обезлесяването, да ползване алтернативни начини за отопление и придвижване в името на планетата и на нас самите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>