Великден

velikdenskiСкоро ще празнуваме един от най-пъстрите празници – Великден. На него православните християни боядисват яйца и правят козунаци. Тази година, за радост на всички работещи около Великден ще се почива в продължение на шест дни.

Смята се, че боядисването на яйца се е правило още в древни времена, в Древна Персия,  Египет и Рим. Тогава са се боядисвали само в червен цвят и са символизирали раждане на живот. По-късно са навлезли и другите цветове – зелен, син, лилав, оранжев и т.н.

В момента яйцата могат да се илюстрират с различни ваденки, стикери и много разнообразни орнаменти. Така се получават свежи, пъстри и екзотични Великденски яйца.

Откакто се помня, аз и моето семейство спазваме традицията и боядисваме шарени яйца. Освен това правим домашен козунак, обреден хляб и печем сладки. Тогава в кухнята ни ухае на прясно изпечени вкусотийки. Ние по принцип боядисваме яйцата сутринта в Четвъртък, но се е случвало да го правим и в Събота.

В Събота вечер ходим на църква, за да запалим по свещичка. А Неделя е най-вълнуващия ден, в които се борим с яйцата. Най-често аз съм победителя у дома и чупя яйцата на всички J. Да видим как ще бъде тази година.

Същия ден всички се сплотяваме около празничната трапеза и хапваме агнешко месце и свежи салатки. Нямам търпение да дойде и този празник, тъй като много обичам яйца и козунак.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>