Туве Янсон на 100 години

muminТази година точно на 27 юни великата писателка Туве Янсон, ако беше сред живите, щеше да навърши 100 години.

Ако името на Туве Янсон не ви говори нищо, може би нейните герои – муминтролите – ще ви подсетят 🙂

Туве е родена в Хелзинки през 1914 г., но пише също така на шведски. Най-известна е с детските си книжки, но има и книги за възрастни (част от които са преведени и на български език). Например „Пътуване с лек багаж” или „Куклената къща”.
Въпреки всичко обаче онези симпатични, бели, закръглени животинки с малките уши и лапички и големите глави ще останат в сърцата и съзнанията на мнозина като най-явен спомен от авторката.

tove_2794083bМуминтролите, така приличащи на малки хипопотамчета, са част от живота на милион хора по света и заслужават своето признание. Припомням имената на някои от героите на Туве, защото дори само те предизвикват усмивки – Муминтрол, мама Муминка, татко Мумин, Мюмлата, Малката Мю, Снусмумрик, Снорк, госпожица Снорк, Сниф, Филифьонката, Хемулът, Мората, хатифнатите и др.

Между другото в чест на годишнината на Туве Янсон в Холандия пуснаха в обръщение и монета от 2 евро с нейния лик. 1,5 млн. ще е общата стойност на монетите, като 11 000 от тях ще бъдат посребрените. Изглежда ми като добър начин, по който холандците ще покажат уважението си към родната им авторка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>