Четенето е удоволствие

Да четем може да бъде удоволствие.

Докато съм още на вълна четене ще ви разкажа за най-омагьосващата литературна среща, на която присъствах. Преди време се разхождах без посока и осъзнах, че отдаван не съм чела някоя наистина пленителна книга. Но като казвам пленителна имам предвид обсебваща, която с нетърпение да очакваш края и едновременно с това да не искаш да свърши. Като романите на Дюма баща, който между другото е любимият ми автор. Прииска ми се да има множество герои, заплетен сюжет, интриги, приключения и любов.

И така стъпка по стъпка се озовах в голяма книжарница, точно в разгара на някакво детско литературно четене. Историята беше за „Пипи Дългото чорапче“. Актрисата с такъв жар четеше, че направо ми взе акъла. Реалната обстановка се стопи пред очите ми и за броени секунди се озовах пред запустялата градина на вила Вилекула с всичките й там натурии, коня, маймунката и хоп! – отнякъде се появиха и Томи и Аника. Нямам представа откъде, но историята постепенно ставаше по-заплетена и по заплетена. Докато се усетя и аз седях там – на верандата, докато Пипи пие следобедното си кафе, прилежно изнесла  коня преди това на ръце.

Woman reading book on couchИ аз като децата дълго слушах актрисата. Намерих си място и изживях един… хм, нетипичен за мен следобед. Ето как книгата и гласът на жената ме накараха да заживея в друг свят. Омагьосаха ме някак и дори ми се дощя историята да не свършва или поне като свърши да започне нова.

Вечерта се прибрах с три нови книги и една, който реших да си купя малко по-нататък. Започнах да чета „Не можеш да се скриеш“ на Карън Роуз, Взех и „Любов“ на Елиф Шафак, защото ми я препоръчаха, и една криминална на Джон Гришам… Вярно, не са така по детски привлекателни, но все пак моята възраст предполага друго четиво. Ще видим дали купените ще ми харесат.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>