Професия Балерина

Колкото и грациозни и красиви да ни се струват балетистите с всички техни лебедови движения и елегантни жестове, те съвсем не са за завиждане.

Споделила съм вече с вас за влечението си към театъра, киното и литературата. Днес ще попиша малко за балета като едно от най-красивите визуални изкуства, което несъмнено буди възхищение, но и една от професиите, в които постиженията изискват немалко жертви.

Наскоро гледах постановката „Лебедово езеро‟ и толкова се захласнах по балета, че неволно започнах да чета най-разнообразни статии. Най-коментирани са диетите, теглото на танцьорките, драмите около забързаното им ежедневие и т.н. Аз ви призовавам да не забравяме, че макар всяка балерина да избягва да затормозява организма си с излишни мазнини и въглехидрати, също така е необходимо да се храни достатъчно и да поема много течности, за да има силата да издържи на продължителните и тежки физически упражнения по време на тренировки.

the-national-ballet-of-cuba-2001На мен лично най-интересно ми е постижението на тялото да изпълнява завъртания и пируети. Случайно попаднах на материал, който се опитва да даде обяснение, защо на балерините не им се завива свят по време на сложните движения. На този въпрос мога да отговоря и сама. Причината е, че като малка имах приятелка, която дълго време се занимаваше с балет. Тя винаги ми разказваше с ентусиазъм за техниките, които балерините усвояват, за да се научат да изпълняват завъртания без да чувстват нарушения в равновесието. Дори ми ги демонстрираше. Избират точка в пространството и завъртат главата си рязко, без да изпускат набелязаното от поглед. Тялото се завърта едва след завъртането на главата. По този начин въртенето не предизвиква дори бегло завиване на свят (Поне след като го усвоиш!). Пируетите се изпълняват с пренасяне на тежестта на тялото и си има също специфична техника за това. Красотата, която на нас – обикновените зрители, ни се струва сложна и необяснима, всъщност е резултат на положен труд, издържливост и, разбира се, талант.

Все пак те са професионалисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>