Четенето на книги води към прогрес

Четенето на книги е чудесно. Прекарвам голяма част от свободното си време в това занимание. Обичам да заспивам с книга в ръка. Често си отбелязвам моменти, подчертавам пасажи. Записвам си мисли или красиви фрази, но чета най-вече за удоволствие и за да релаксирам. Например, когато съм на почивка, на плажа. Според мен книгата е прекрасен начин да избягаш от скуката и общуваш с интелигент събеседник 🙂

women-readingСпоред мен, хората, особено в ерата на развитите технологии, електронни и онлайн средства за масова комуникация,  трябва да намират поне малко време за занимания като четенето. Винаги съм се старала да препоръчвам интересни книги на близки и приятели, за да им вдъхна любов към книгата.

Четенето като цяло е процес, който стимулира мозъчната дейност. Това е едно от основните предимства на книгите. Да прочета е свързано с процеса на разчитане на знаците, след което мозъкът ги обвързва в думи, думите осмисля в понятия. Следва процесът на разбиране на прочетеното, на асимилиране и накрая води до размисъл и интерпретация. В много научни студии и статии четенето се препоръчва на хората над средна възраст. Оказвало благоприятно влияние върху мозъка, защото предпазвало от развитие на синдрома на Ауцхаймер.

При децата четенето води до будност на личността. Чували ли сте как говори едно 10-годишно дете, което чете книги, и друго, което стои само пред компютъра. Четящите деца постигат и по-добри резултати в училище, по-паметливи са и по-инициативни.  Бих добавила, независимо дали сте малки или големи,  четенето пробужда съобразителността. Лично аз взимам по-добри решения, черпейки от опита в книгите. Научих се да преценявам даден човек или дадена ситуация от всички страни, а не да гледам еднопластово на нещата.

Аз мисля, че четено се отразява във всички сфери на живота. Ако четем повече, ще постигнем повече – и за себе си, и в комуникацията си с околните. А промяната в манталитета ни бих определила като първата крачка към промяна в много други отношения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>