Насекомо като успешен пример за ребрандиране

Знаете ли какво представлява ребрандирането? Най-общо казано това е процес на промяна и надграждане на образа, с който дадена марка се е утвърдила пред обществеността. Често с ребрандирането се цели да се представи нова мисия или пък да затвърди позициите на даден бизнес. Добър пример за такава успешна кампания е биотехнологичната компания Насекомо, за която ще ви разкажа днес.

За тези от вас, които не са чували за Nasekomo, това е един от успешните стартъпи в България. Демоцентърът му се намира в близост до село Лозен, София и фокус на дейността е отглеждане на насекоми и създаване на протеини от ларви на черна муха войник (black soldier fly). Насекомо е добър бизнес пример за екоустойчивост, иновативност и кръгова икономика, създавайки три основни продукта – протеиново брашно, масло от ларви и почвен подобрител.

Като новатор, който цели непрестанно надграждане и подобряване във всеки аспект от дейността си, нормално, компанията се ориентирала и към нова визуална идентичност. Първото нещо, което ми направи впечатление при тях, беше подбудата им за промяна. В свое интервю Ксавие Марсенак – биотехнолог и един от основателите на Nasekomo, споделя, че целта на ребрандирането им е да покаже по-голямата решителност и категоричност за постигане на мечтите и заявяване на приоритетите на компанията.

В тази връзка промяна се наблюдава и в посланието на бизнеса. Много често този похват се налага, за да отрази ясно намеренията на ръководството. При Насекомо например, „Насекомите в полза на нашия свят“ се преобразува на „Съвместно с природата“. Забелязвате ли, че новото послание е по-широкообхватно? По този начин компанията разширява кръгозора и възможностите си за бъдещи партньорства без да ги поставя в изразени рамки или ограничава.

Освен слогана, логото и шрифта, биотехнологичната компания е променила и цветовата си гама. Обръщам специално внимание на нея като още един успешен похват. В ребрандирането правилният избор на цветове е особено важен за идентичността на марката и формирането на потребителското поведение и отношение. В случая Насекомо залага цветово на черно и бяло, с което отново подчертава своята отговорна политика. Въпреки това допуска и семпли пастелни цветове, които омекотяват и носят посланията на компанията за различна ценностна система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>