Има ли лошо майчинство?

Mother silhouette with babyДа си майка не е лесно. Всъщност това си е направо професия в която специалност се взима в движение. Ангажирана си 24 часа, 7 дни в седмицата 365 дни в годината, завинаги. Нервите са много, а заплащането никакво.

Да си майка може би е и донякъде талант. В много книги, филми, дебати с обществена значимост се засягат темите за лошото майчинство. За съжаление и аз съм ставала свидетел на доста майки „непрофесионалистки“. Колкото и жестоко да звучи някои жени не са родени за това, а им се случва без да са подготвени, предават изнервеността си на детето се оказват ужасни възпитателки. Такова поведение се отразява на детето, което се чувства неразбрано, необичано и започва да се бунтува. Няма да продължавам.

Има обаче и едни такива майки, който наистина обичат децата си, но са крайно немарливи и недосетливи към това от какво наистина се нуждае малкият човек. С очите си съм виждала как родители водят току-що проходилото си дете на море и го оставят да седи голо в пясъка. Не е много препоръчително, особено, ако бебето е момиченце. Минавайки покрай детска площадка съм ставала свидетел на дете, което с лопатката пробва да яде пясък, при което майката само го удари през ръцете и дори не се опита да изтрие дланите и устичката му. Виждала съм и как деца пред очите на майките си лазят по земята, изпускат си биберона, после го лапват отново… страшна работа.

Като майки ние трябва да сме особено внимателни и винаги нащрек. Да четем литература, да се консултираме с лекар, да се вслувшаме в по-възрастните вече минали по този път. Понякога е добре и да четем форуми и да обменям опит с други майки, макар, но за здравни съвети последното не го препоръчвам. Имам една приятелка, която така се излъга да следи какво пишат във форумите за детските настинки и за малко детето и да направи пневмония, защото го „лекуваше“ с чайове от не знам си какво препоръчано разстение, вместо да го заведе на лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>