Хелоуин – келтски ритуал или нещо друго?

Хелоуин наближава. Празникът безспорно завладява и България, без значение противоречивите мнения. Разказваме си призрачни страшни истории, дълбаем тикви и самите ние се превръщаме в призраци, вещици и най-различни същества. Искате ли да знаете защо вампирите се разхождат по улиците, а зомбитата са на прага ви? Тогава продължете да четете.

Хелоуин идва от термина вечер на всички светии и означава: Вечерта преди Деня на Вси светии, християнски празник, който традиционно се празнува всяка година на 1 ноември. Въпреки че произходът на фестивала е неясен, се смята, че се поражда от келтски мит, според който душите на мъртвите се връщат в домовете си на този ден. След Валпургиевата нощ, Хелоуин е най-важният празник за келтите и се празнува машабно.

Първоначално Хелоуин се е празнувал в католическите райони на Британските острови, особено в Ирландия. Междувременно англиканската църква отбеляза Реформацията в деня преди деня на Вси светии. С многото ирландски емигранти през 19 век фестивалът се разпространява и в САЩ. Поради страшните характеристики и нарастващата му привлекателност, той бива възприет от други страни и оттогава се превръща в един от най-важните фолклорни фестивали в Канада и Съединените щати. Оттам се разпространява и днес ние също обичаме да празнуваме.

Обичаме да издълбаваме тикви и да им придаваме страховити лица. И няма значение колко красиви изглеждат в крайна сметка, защото основното е, че се забавляваме. Въпреки това, първоначално те са били издълбани и използвани като лампи, за да държат дявола далеч и да отблъскват злите духове. Поставяли са ги пред вратата, за да пазят духовете от къщата и да защитават семейството. Тази красива традиция продължава и до днес и все още ни дава малко сигурност. Сега остава въпросът, защо се обличахме и отивахме за пакост или лакомство. През 1991 г. сезонът на карнавала беше отменен поради втората война в Персийския залив, позволявайки Хелоуин да служи като заместител на карнавала и тази алтернатива беше прегърната с радост. Пътуването и търсенето на сладкиши произхожда от различни страни и се е превърнало в световна традиция, която носи голяма радост, особено на най-малките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>