Защо сребърните бижута потъмняват и как да ги поддържаме блестящи – съветват от Viano

Сребърните бижута са обичани заради своята елегантност, блясък и красота, както и съвместимостта им с всякакви поводи, визии и други аксесоари. Въпреки това, с течение на времето, те могат да потъмнеят или да изгубят своя първоначален блясък. Това е напълно нормален процес и не е признак за ниско качество на метала. Потъмняването на среброто се дължи на химични реакции, които се случват между среброто и веществата в околната среда. Периодът, в който може да се прояви, е относителен, защото зависи от ежедневната употреба, грижа и дори природни условия, споделят в своя блог от онлайн сребърна бижутерия viano.bg.

Въздухът и влагата например са основните виновници за потъмняването на среброто, тъй като съдържат серни съединения.

Химикалите в козметиката, парфюмите и дори сапуните могат да ускорят реакцията между среброто и въздуха.

Естествените киселини в потта на кожата също могат да взаимодействат със среброто и да доведат до потъмняване.
Среброто може да реагира с храни, богати на сяра, като яйца, лук и горчица, което също води до потъмняване.

Повишената температура и влажност също ускоряват процеса на окисляване.

За да предотвратим потъмняването на сребърните бижута, от Viano съветват:

Най-добрият начин да запазите бижутата си блестящи, е да ги съхранявате на сухо и хладно място. Използвайте кутии за бижута, които са добре затворени, или торбички с антисулфидни ленти. Ако имате сребърни бижута, които не носите често, може да ги съхранявате в найлонови пликчета с херметично затваряне.

Преди да нанесете парфюм, крем или друга козметика, свалете бижутата. Това ще намали риска от контакт с химикали, които ускоряват потъмняването.

Хлорът в басейните и солената вода могат да увредят среброто, затова винаги сваляйте бижутата си преди плуване. Същото важи и за физическа активност, тъй като потта също може да допринесе за потъмняването.

Редовното почистване на среброто предотвратява натрупването на окисление и запазва блясъка му.

Ако пък сребърните бижута вече са потъмнели, има няколко лесни начина да ги върнете към първоначалния им блясък.

Направете паста от сода бикарбонат и вода и внимателно търкайте бижутата с мека кърпа. След това изплакнете с топла вода и подсушете добре.

В купа сложете алуминиево фолио, добавете топла вода и супена лъжица сол. Потопете сребърните бижута и ги оставете за няколко минути. Реакцията между фолиото и солта ще премахне потъмняването.

Смесете лимонов сок със зехтин и почистете сребърните бижута с памучен тампон, потопен в разтвора. Изплакнете и подсушете.

На пазара има специални препарати и кърпи за почистване на сребро, които са ефективни за премахване на оксидацията и възстановяване на блясъка на бижутата.

Потъмняването на сребърните бижута е естествен процес, но с правилна грижа и редовно почистване, те могат да запазят своя блясък за дълго време. С малко внимание и подходящо съхранение, любимите ви сребърни аксесоари ще продължат да блестят и да радват както вас, така и околните.

Comments are closed.