Защо миризмите ни напомнят за нещо?

Никой няма да отрече, че определени миризми ни връщат назад към миналото и ни напомнят за най-различни неща, които сме преживели. Миналия ден, например, подуших един парфюм, които ме отнесе право в тинейджърските ми години – тогава беше доста популярен. Миризмата на луканка пък ме връща при спомени от коледно-новогодишните празници. Защо обаче се получава така?

Senses-smellВсичките ни сетива са способни да ни върнат към някой спомен, но обонянието е отговорно за най-емоционалните такива. Когато дадена миризма влезе в носа ни, тя преминава през обонятелния нерв (булбус олфакториус) и чрез него мозъкът я отчита. Булбус олфакториус е част от лимбичната система, т.е. емоционалния център на мозъка. Като такъв той има достъп до амигдалата, която пази информация за емоционалните спомени. Ето защо обонянието може да предизвика носталгия към минали събития.

В днешно време хората не използват емоционалната си памет толкова често. Когато съзнателно се опитват да си спомнят някое събитие, те виждат детайлите около него, но не и как са се почувствали. Дори да не може да различите каква е дадена миризма, тя пак може да ви отведе към спомен от миналото.

Миризмата нахлува право е емоционалната част на мозъка. Ето защо тогава в съзнанието ни изникват носталгични моменти, а не конкретни и детайлни. А и приматите в процеса на еволюцията са се научили да разчитат предимно на зрение, а не на обоняние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>