Отвъд климатичните промени

Климатични промени от доста време са актуална тема за обсъждане в обществото. Най-често ги свързваме с глобалното затопляне, което се случва в момента, но има и други фактори, които оказват влияние. Под климатични промени разбираме всякакъв вид изменения в климата, които са значителни и трайни, действащи за период между няколко десетилетия и милиони години. Факторите, които ги задействат, могат да бъдат промяната в земната орбита, вулканични изригвания, местене на тектонски плочи, слънчева радиация, процеси в океана и човешката намеса, която е сочена за основен виновник за глобалното затопляне.

Не е лесно с просто око да се разберат процесите, случващи се под, над и на земната повърхност. Учени се опитват да разграничат повтарящи се процеси и да създадат теоретични модели, но Майката Природа е непредвидима, което значи, че може само да предполагаме.

Човекът може да направи много повече от това да бъде антропогенният фактор, който задейства глобалното затопляне. Той може да обърне събитията в полза на планетата и на себе си, само да поиска. Нека долното youtube видео подейства като мотивация за всички, които четат тази статия. Да, възможно е, нека го направим заедно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>