Възпитание преди и след раждането

Като един родител, който винаги се стреми максимално да бъде полезен за детето си, не спирам да се самообразовам и да чета тематична литература. Така попаднах и на „Възпитание, което започва преди раждането“ на Омраам Микаел Айванов.

Първо трябва да започна от това кой всъщност е Омраам Микаел Айванов. Родното му име е Михаил Димитров Иванов. Той е българин, ученик на Петър Дънов, но заминава за Франция. Там той продължава темите за езотерика и философия на съвремието, като дори е смятан от последователите си за духовен учител. Така Омраам води лекции и засяга разнообразни мотиви. Един от тях е и родителството.

Според разбиранията на българо-френския философ, поместени в книгата, възпитанието на децата започва още преди те да бъдат заченати. Основното е, че малчуганите се възпитават от родителите и от мислите, които са в съзнанието им. Точно затова един бъдещ родител може при зачатието и при износване на плода индиректно да му придаде от енергията и вибрациите на мисли си. Може би звучи малко странно и абстрактно, но аз откривам известна логика.

Друго интересно, което прочетох, бе, че родителите обичат прекалено много децата си затова понякога се достига до различни неприятни ситуации или фатален край. Според Омраам децата не принадлежат на майката и бащата, а само са им дадени, за да се образоват и то взаимно едни от други. Затова неговият съвет е родителите да бъдат справедливи и обективни, за да могат правилно да насочват детето си. В противен случай се достига да прекалено състрадание, водещо до разлигавване и пагубност.

В момента съм на главата за това как трябва да се запълва времето на децата. Тук няма конкретни примери, а само наставления, приложими според развитието на всеки един човек. Книжката не е дебела или сложна, затова препоръчвам и всички бъдещи и настоящи родители да се запознаят с нея, просто от любопитство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>