Да погледаме рибите

Според едно проучване на Националния морски аквариум в град Плимут, Англия, съзерцаването на риби кара хората да изпитват позитивни емоции и ги успокоява. Дори може да доведе до понижаване на кръвното и сърдечния ритъм. Това всъщност не е новина за някои. Лекарите и зъболекарите, запознати с тази теория, отдавна са сложили в чакалните си аквариуми, за да намалят стреса у пациентите си.

Underwater-bedroom-aquarium-walls-665x443Е, излагането на доза съзерцаване на подводен живот изглежда има добър ефект върху нашето благосъстояние, а колкото повече риби има в аквариума, толкова по-полезен би бил ефекта. Как точно се е провело проучването обаче? В аквариум, побиращ 550 хил. литра, били показвани поетапно различни видове риби. Изследователите отчитали психологическите, физиологическите и поведническите реакции на хората при увеличаването на морската флора и фауна. Изследваните лица били разделени на три групи. Първата видяла аквариума пълен само с вода и изкуствена декорация. Втората – когато бил частично напълнен с морски обитатели, а третата – когато те били в пълен състав. Целта била да се определи дали участниците, който виделия аквариума в целия му блясък, ще покажат по-добри резултати от останалите. Проучването стигнало до заключението, че повечето флора и фауна в аквариума довела до по-дълги спонтанни посещения на изложбата, по-голямо понижение в сърдечния ритъм, по-добро настроение и по-голям интерес.

Всичко това ме навежда на мисълта, че е добре в един офис да има голям аквариум, пълен с риби. Така ще се намали стреса на служителите. Какво по-хубаво от това да изпитваме позитивни емоции на работа – това ще ни направи и по-продуктивни служители, нали така?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>