Литература за шампиони

Всеки, който се занимава с бизнес и иска да бъде конкурентноспособен, трябва постоянно да се самоусъвършенства и да разширява полетата си на знания и умения. А за да прави това, трябва да си набавя отнякъде информация – аз например посещавам (когато преценя, че си заслужават, разбира се) семинари и чета много книги – за успешни личности, за бизнес стратегии, дори за право.

Днес ще ви представя съвсем набързо три от книгите, които прочетох последно и които смятам, че биха били много в помощ на всеки бъдещ предприемач. Чистият, честен успех не е нещо, което се вижда лесно, особено у нас. Често единственият начин да разберем за него и да се мотивираме, че е възможен, е като прочетем за успеха на някоя личност, стартирала от нулата и стигнала от върха. А междувременно можем да анализираме и как точно го е постигнала.

Ивайло ПалмовПървата книга  носи заглавието „Ги Лалиберте:Невероятната история на създателя на Цирк Дьо Солей“. Ако не сте чували за този цирк – той е най-печелившият в света, а книгата се отнася за неговия основател – Ги Лалиберте. Той е бил обикновен уличен артист, когато със свои „колеги“ решава да създаде цирк, който спечелва нещо като обществена поръчка и така започва възходът му. С годините Ги Лалиберте показва невиждани предприемачески умения, и то докато води един див и бохемски живот, и така до днес, когато се нарежда в Топ400 на сп. Форбс за най-богатите личности в света. Препоръчвам ви тази книга, ще ви мотивира много. Книгата е рецензирана от режисьора Ивайло Палмов, авторът й е разследващия журналист Иън Халпърин, а издателството е Кито.

djobsДругата изключително мотивираща история, която бих могла да ви предложа, е на по-известния Стив Джобс – създателя на Ейпъл. Книгата се казва „Стив Джобс: Единствената официална биография на основателя на Apple“ с автор Уолтър Айзъксън, на издателство Софтпрес. Джобс е сирак, осиновен и отгледан в работническо семейство. Преди да им го даде за осиновяване, истинската му майка заръчала да направят всичко възможно когато порастне, да завърши университет. Той обаче изтрайва само един семестър в университета и се отказва, след което започва работа в гаража си. За нула време Стив Джобс създаава империята Apple за милиард долара и… бива уволнен от нея. Как се развива историята по-нататък няма да ви развалям удоволствието да прочетете 🙂

medicciТретата книга е с интересното заглавие „Ефектът Медичи“ от издателство Рой Комюникейшън. В нея авторът Франс Йохансон ни разкрива как мултидисциплинарността – това да имаш знания в много и най-различни сфери, ни позволява да правим връзки помежду им и така да раждаме гениални за времето си идеи. Наистина интересно четиво, което може да бъде много в помощ на бизнес-мисленето.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>