Атон

zografskiЗдравейте! Днес искам да ви запозная с духовния център на източното православие – Света гора, или Атон. Отдавна желая да отида там, това обаче не е съвсем лесна работа, защото Атон по своята същност е автономна монашеска република и там действат строги правила. От началото на 11 век там действа безкомпромисно правило, забраняващо на жени да пребивават на територията му.
Присъствието на жени там е строго забранено. Даже животинки от нежният пол не се допускат. Изключение правят кокошки и котки. Само посетители от мъжки пол, имащи специално разрешение, могат да се потопят в атмосферата отпреди 500 години, по времето на разцвета на тази монашеска общност, когато са съществували повече от 40 манастира, обитавани от около 40 хиляди монаси.
В наши дни в Атон са останали 20 манастира, един от които – Зографският, е български. Този манастир е неразделна част от българската история – тук Паисий завършва История славянобългарска. Тя се пази и сега там (след като през 1998 г. беше върната от българската държава) редом до Служебника на Патриарх Евтимий, Драгановия миней и други ценни ръкописи. Много от манастирите и сега приличат на непристъпни крепости, напомняйки за онези далечни времена, когато на монасите им се е налагало да се защитават от пиратите, кръстоносците и турските завоеватели. Днес около 1500 братя в монашеската обител съхраняват хилядолетните традиции на християнското учение и богослужение. За изминалите векове в манастирите е събрано безценно културно наследство – уникални ръкописи, свети мощи, църковни реликви и икони. Полуостровът е окръжен от красиви гъсти гори, пренаселени с дивеч. Абе с две думи – място, което може да ти напълни и очите, и душата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>