Личност на холядолетието? Гутенберг…

Помните ли каква еуфория и какви мисли минаваха през главите ни в началото на новото хилядолетие преди около 14 години? Можете ли да се върнете назад, назад… някъде към 2001 година.

urlЗнаете ли, че тогава вестник „Сънди таймс“ направи анкета на тема: „Коя е личността на изминалото хилядолетие“? На първо място беше класирана една личност, за която може и да не сте чували… Йохан Генсфлайш цур Ладен цум Гутенберг или просто Йохан Гутенберг, както е най-известен. С какво е толкова известен и е допринесъл за човечеството, че са го избрали за личност не на годината, не на десетилетието или века, а на хилядолетието? Отговорът е следният… той е човекът, който в средата на XV век изобретява книгопечатането. Построил е първата печатна преса и ако до тогава всички книги са се преписвали на ръка и са представлявали истински лукс и съкровище, то след неговото изобретение постепенно започват да се печатат първите книги, да поевтиняват и да навлизат все по-достъпно в ежедневието на хората. Оттам достъпа до наука и знания също става по-лесен и постепенно започват да се правят големите научни открития и изобретения.

Има сведения и теории, че книги са се пачатали и в други краища на света по това време, но Гутенберг е по-специален. Той не само че изобретява печатна преса, но и сам отлива буквите за нея (наречени летери), смесва си мастилото и си набавя хартия. Първата отпечатана от Гутенберг книга е „42-редовата Библия“, която получава името си от това, че има по 42 реда на страница. Първият екземпляр от нея се появява през 1452 г.

На практика Йохан Гутенберг внедрява иновация, която води до големи промени, и като равносилно с навлизането в света на хората на радиото, телевизията и Интернет.

Ето заради това Гутенберг изпревари в класацията всички останали и остави Щекспир на второ място, но о хора като Леонардо да Винчи, Исак Нютон, Ейбрахам Линкълн и Галилео Галилей след себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>