Колко е 1 миля?

mile-markerКогато стане въпрос за обща култура, темата  е неизчерпаема. По простата причина, че има страшно много хора, които си мислят, че знаят много и още по-лошо-осмеляват се да имат самочувствието на много знаещи, а всъщност им липсват общи познания от сорта на колко е 1 миля, колко е числото Пи и кога честваме празника на Независимостта.

Мисля, че в крайна сметка, яко искаш да се изкараш културен човек, е редно да си прочел поне онова, което е известно по цял свят. А като заговорихме за 1 миля, напоследък ми прави впечатление, че като цяло са малко хората, които са информирани за единиците на имперската система. Ползвайки нашите метрични стойности доста често гледаме с почуда филми или четем без разбиране книги, в които разстоянието се измерва в мили, височината или дълбочината във футове и инчове и т.н.

1 миля е равна на 1,609344 километра. 1 фут е 30, 48 сантиметра, а 1 инч е 2,54 сантиметра, 1 левга -4,83 километра и т.н. И всикчо това, благодарение на Интернет, за да знаем и се научим да четем с разбиране Жул Верн и Херман Мелвил.

Знания от този род са изключително полезни, не само, защото ни обогатяват, а защото ни дават възможност да вникнем в мисленето на една друга култура и в крайна сметка да стигнем до заключението, че времето и пространство са много относителни понятия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>