Изборът на млечни продукти

Да вдигнат ръка онези от вас, които всеки път като пазаруват млечни продукти от хипермаркета стоят пред витрините почти четвърт час, чудейки се на коя марка да заложат. Гледат качеството, после марката, грамажа и неотменно цената. Дали да бъде от това или онова месо, масло и кашкавал? Ами сиренето – кое е най-доброто и кое ще пасне на джоба ни?

Истината е, че с всеки изминал ден изборът става все по-труден.  Множеството еднакви на пръв поглед продукти имат съвсем различни характеристики – вкус, трайност, консистенция. Аз лично винаги най-трудно съм избирала сирене. Сред огромното изобилие от овчи, кози, краве и смесени поне знам, че търся краве и в много редки случаи овче. Вносните ме изумяват със специфичните си вкусове и аромати, идващи от нетипичните добавки – манго, грозде, ядки, боровинки. Знам, че само французите и италианците имат над 400 сорта, които признавам вкусни са, но аз съм си традиционалист. Предпочитам си бялото саламурено, българското ни, сирене, което да настържа или начупя на салатата, да предложа на гостите си със зехтин и подправки, да добавя на филийката на закуска.

10501895_580350272075404_2681095686609837796_nЗа жалост не всички марки млечни продукти у нас могат да ми гарантират добро качество. За сиренето специално това означава твърдост, белота и не много голяма соленост. Не на последно място слагам и достъпна цена.

Засега съм се спряла на една марка. Lacrima са български млечни продукти, производство на Пазарджик, от мандра само на няколко километра от река Марица – сред плодородни земи и горещи извори.  Чувала съм, че сиренето се прави традиционно – на ръка от опитни майстори в сиренарството. При това резултатът е отличен според мен вкус, структура и цвят – качество, съотносимо с това на скъпите марки, но на много по-приемлива цена.

Произвеждат още кашкавал, масло и крема сирене, които съдейки по сиренето, също си заслужава да се опитат. Мисля, че сложих край на дългото висене пред витрината за млечни продукти. Спестявам си време, но и пари като разчитам на много добър продукт, който се харесва на близките ми. Сърдечно препоръчвам на всички онези семейства, които предпочитат традиционния и семпъл, но богат и натурален вкус на българското.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>