Да се омъжиш за друговерец

HennaМоя бивша съученичка ще си взима мъж от друга страна, друга вяра и други нрави. Не че това би имало проблем в съвременна България, но за жалост мъжът й не е от съвременна… Турция.

Ние винаги сме живели на границата между Запада и Ориента. Смесени бракове е имало от векове насам и такива неща не би трябвало да ни изненадват. Нещо повече – бъдещият жених е мил и очарователен човек- отнася се към нея като към принцеса и от километри си личи, че много я обича. Да, обаче моята приятелка встъпвайки в брак с него ще се задуми за целия му род. Още от сега свекърва й определя какво ще носи на сватбата, какво й отива, как трябва да се облича в ежедневието. Още от сега съученичката ми излиза с придружител – някой от братовчедите на мъжа й. Казват, че това е от уважение към нейната личност и за нейна сигурност… но, за Бога, в България, на кого е нужна чак такава прекомерна загриженост. Това внимание от страна на неговия род рикошира върху отношенията й с приятелите. От гимназията насам останахме по-близки с нея и още две момичета и гледаме да си поддържаме връзка, да излизаме от време на време, да си споделяме. След годежа обаче нито за миг не сме оставали сами. Дори на кафе мъжът й или неговия братовчед идва с нас и съответно става невъзможно да разговаряме по женски. Оттогава обсъждаме само най-общи теми.

На нея това отношение й допада. Даже я ласкае. Няма търпение да посети Турция и ще се радва да ходят редовно по празниците (техните) да гостува на роднини. Нещо повече – първоначално смяташе децата им да носят европейски, универсални имена – Виктория, Виктор – сега обаче ще кръсти бъдещето дете на свекъра или свекървата… Не знам какво да кажа. До вчера съученичката ми беше една, а изведнъж стана съвсем друга, с различни идеи, мислене и дори стил на обличане. Не отричам, че в така наречения Ориент има една романтична, приключенска екзотика и мистика, но и българското си е хубаво, а традициите и културата ни са още по-завладяващи и магически.

Любовта като цяло ни променя. Прави ни глухи, слепи, понякога дори глупави. Склонни сме да угаждаме на любимия човек и да станем изцяло част от неговия свят. Омъжиш ли се обаче за мъж чужденец, от друга религия, с друг морал и манталитет, ще изисква повече сила, отколкото в обикновена връзка- повече готовност за промяна, повече търпение, етническа толерантност и много повече, многоооо неугасваща любов.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>