Да развием умението на детето си да пише добре

Доколко е важно за вас детето ви да владее майчиния език добре, да има богат речник и да може да се изразява правилно? Вероятно за това разчитате единствено на училището, но може и вие да дадете приноса си, за да може то да се изразява и пише по-добре.

Има няколко неща, които може да приложите вкъщи в тази насока. Говорете си на разнообразни теми. Насърчавайте децата си да разказват как е минал деня им в най-малките подробности. Задавайте им въпроси, дълбайте в темата. Помагайте им с думи, които ги затрудняват, и ги учете на нови, които са синоними на използваните от тях. Ключов фактор в това детето да пише добре е да има богат речник.

Cursive writingБъдете модел за подражание и гледайте детето често да ви вижда как пишете на хартия – в личния си тефтер, бележки на хладилника, поздравителни картички, рецепти за ястия и т.н. По този начин детето ще възприеме, че писането не е някаква досадна задача, която се извършва само в училище. Проверявайте домашните им по писане и ако видите грешка, ги карайте сами да я открият. Ако не могат, им обяснете защо така не е правилно и кое е вярното. Но внимавайте с подхода, защото може да ги обезкуражите. Използвайте мек и спокоен тон. Понякога децата се затрудняват да изразят с думи това, което искат да кажат. Тогава се намесвате вие със съвети и предложения.

Може да окуражавате детето си да пише извън домашните, които му се задават в училище. Купете му красив тефтер или тетрадка, където да си записва разни неща, каквито пожелае. Ако например спомене, че може да забрави нещо, му кажете да си го запише там. Помогнете му с думите, ако има колебания. Предложете му да направи списък за пазаруване, да напише бележка до приятел или пожелание за картичка за рожден ден.

Кой знае, може би в детето ви се крие истински талант на писател, който вие първи може да откриете и да му помогнете да го развие?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>