Честит празник, честит Йордановден!

В началото на годината отбелязваме един от най-големите зимни празници. Богоявление е! Денят е известен и като Йордановден, а освен многото именици, се свързва с един особен ритуал – хвърляне на кръст в различни водоеми в цялата страна.

Историята зад този обичай се свързва с Иисус Христос и неговото покръстване в река Йордан от Св. Йоан Кръстител. Вярва се оттогава, че при потапяне във водите на този ден, човек може да се очисти от греховете си, да бъде здрав и с късмет през цялата година. Затова и навсякъде се извършва ритуалът по хвърляне на кръста, след който група смелчаци скачат в ледените води, за да го извадят.

Разбира се, всички сте чували и може би виждали леденото хоро в Калофер, което събира многобройна публика и определено, лично за мен, е повод за гордост, доказателство за силна вяра и запазване на традициите през вековете.
https://www.youtube.com/watch?v=mkmI2r6ztio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>