Сигурността е спокойствие

Вместо да разчитате на един единствен доход, потърсете начин да печелите пари от хобито си, от допълнителна заетост или от собствен бизнес. Когато получавате само една заплата е възможно да останете с празни ръце, ако фирмата, която ви е наела, има проблеми и бизнесът не върви. Така ще бъдете поставени в ситуация на крехкост. Но ако разполагате с различни опции и загубите работата си, може да се окаже, че посвещавате повече време на второстепенното си занимание и дори печелите повече пари. Така ще се намирате в по-добра позиция след удара на лошия късмет.

Същият подход може да се предложи в сферата на приятелските връзки и личните взаимоотношения. Има хора, които се съсредоточават изключително в своя партньор и той е целият свят за тях. В такъв случай, ако връзката се разпадне, те губят всичко. Но ако са създали добри приятелства и животът им е богат на преживявания, ще им е по-лесно да продължат напред след катастрофата. Ще са антикрехки.

Друго важно правило е да бъдем консервативни в дадени отношения и да поемаме множество малки рискове в други. Финансовият свят е много подходящ за онагледяване на това правило. Ако имате спестени 10 000 евро, може да прехвърлите 9 000 от тях във фонд с добра доходност или да ги оставите на дългосрочен депозит, а останалите 1000 евро да инвестирате в десет нови компании с голям потенциал за растеж, по 100 евро във всяка. Един от възможните сценарии е три от тези фирми да фалират, други три да понижат стойността си на борсата, две да повишат стойността си, а една от тях да повиши акциите си 10 или повече пъти. Ако пресметнете, печелите пари, макар три от компаниите да са фалирали! Излизате печеливши от ситуация, в която губите.

Ключът към придобиването на антикрехкост е да поемаме малки рискове, които могат да ни донесат по-голяма изгода, и да не се излагаме на сериозни опасности, които биха ни провалили. Не е разумно да вложим 10 000 евро в инвестиционен фонд със съмнителна репутация, за който сме прочели случайно във вестника.

Важно е и да приемаме нещата, които ни правят крехки.

Нека да тръгнем по-обратния път и да направим едно упражнение. Задайте си въпроса „Какво ме прави крехък?“ Има неща, хора, навици, които ни правят уязвими. Кои са те? Когато правим планове за нова година, наблягаме на прибавянето на нови предизвикателства. Но още по-силен е ефектът с намерението за премахването.

  1. Да ям сладкиши само веднъж седмично
  2. Да погася постепенно всичките си дългове
  3. Да избягвам срещите с токсични хора
  4. Да не посещавам фейсбук повече от 20 минути на ден

За да постигнем гъвкав начин на живот, не бива да се страхуваме от нещастията – всяко едно от тях съдържа възможност за растеж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>