Разказвала ли съм ви за Грузия?

Бях там преди години, но чак сега се сетих да напиша този пост, незнайно защо. И така, пътуването ми до Грузия беше едно уникално преживяване, среща с древни традиции и история, съхраняваща духа на местните. Гостоприемството се е запазило от едно време, поне по мои наблюдения. Знаехте ли, че това е втората държава, приела християнството след Армения. Там също така се произвежда хубаво вино.

Грузия не е чак толкова далече оттук, а и също има излаз на Черно море. В страната има антични замъци и множество църкви, което навежда на мисълта, че там религията е на почит. Духовният център Вардзия представлява крепостен град, издялан в скалите, близо е до границата с Турция. В издълбания в скалите град има каменни тунели, стълби, пътеки, водещи до жилища, храмове, параклиси. Целият скален комплекс включва 8 нива с повече от 600 помещения. Стръмните скали предпазвали жителите от нашествия. Най-дълбоката пещера в света също се намира в Грузия. Името й е Вороня (още се нарича Крубера) и е с дълбочина от 2191 метра.

16-tbilisi_11Над столицата Тбилиси бди статуята на „Майка Грузия“, хванала чаша вино в едната си ръка и меч в другата. За виното обаче не става ясно от пръв поглед, само местните могат да ти го разяснят това. И там като при нас ги има онези баби с кърпа на глава, които продават реколтата си на улицата. Позната гледка, нали? Тбилиси, бих казала, е по-скоро старинен, отколкото модерен.

Като цяло Грузия малко ми прилича на България не само на външен вид, но и по нрави. Има една очевидна разлика, която долових обаче – там вярата им изглежда истинска.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>