Ползите от четенето на английски език

cheteneЧетенето на английски език е един от аспектите му на изучаване, съвсем немаловажен.
При четенето се тренира зрителната памет, а при четенето на глас – и слуховата. Четенето допринася за обогатяването на езиковите ни познания и е помощник в реалния свят на общуването, където не може да ползваме речник. Основната функция на четенето е обогатяването на речниковия ни запас, непознатите думи са представени в контекст, което значително улеснява запаметяването им, а запомнянето на цели пасажи от книги даже лежи в основата на един от методите за изучаване на английски език.
Голяма роля в процеса на четене играе речникът. Алтернативно решение може да бъде използването и на електронен речник. Не трябва да подценяваме и съставянето на личен речник с непознатите думи.
Естествено възниква въпросът: Какво да четем? Днес не е никак трудно да се намери литература на английски език. Когато избираме, това, което трябва да имаме предвид, е нивото ни на познаване на езика, както и тематичните ни интереси, защото все пак четенето трябва да доставя и удоволствие. Като начало е добре да започнем с адаптирани текстове, където съдържанието на непознати думи е не повече от 10-15 процента. На един по-късен етап може да се премине към четенето на оригинална литература с по-сложна лексика и граматически форми.
Освен всичко, което изредих до момента като ползи, четенето е и един от най-добрите начини за поддържане на нивото на познание на езика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>