На какво ни учи Махатма Ганди?

Махатма Ганди е една от най-идеализираните личности на 20 век. Като духовен и политически лидер на Индия по пътя й към независимост от Великобритания, Ганди се превръща в символ на призива за неизползване на насилие. Фигурата му и днес вдъхновява мнозина. Благото му излъчване и мъдрите му мисли допринасят за всеобщата положителна нагласа към Ганди – една велика душа.

Знаете ли, че онзи цитат за това, че ти трябва да си промяната, която искаш да видиш в света, са думи на мъдрия Ганди. Имат ли въобще нужда от тълкуване? Промяната започва от теб самия, не трябва просто да стоиш и да чакаш нещо да се случи, а да го инициираш.

mahatma-gandhi-photos

За забързаното ни ежедневие Махатма Ганди също има мнение. Той казва, че животът е повече от това постоянно да бързаш за някъде. Така не може да му се насладиш истински, защото в бързината пропускаш много неща, които ти се струват несъществени.

Ако всичко друго ти е наред, обаче пак си неспокоен, значи съвестта ти се обажда. Това са перифразирани думи на Ганди по повод чистата съвест. Някъде дълбоко в теб тя те тормози, което означава, че не си направил нещо както трябва и сега търпиш вътрешните последствия от постъпката си.

Според Махатма Ганди човек не трябва да казва учтиво и принудително „да“, когато всъщност иска да каже „не“. Някои хора, в това число и аз, има още какво да учим по този въпрос. Ако не ти е приятно или не искаш да направиш нещо, просто си казваш и то без излишни обяснения и оправдания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>