Кои са капаните на егото?

Чували ли сте за капаните на егото? Всъщност това представляват психологически механизми и образи, които нашето собствено АЗ или така наречено его използва, за да запази контрола, да защити самолюбието ни или да ни предпази от влиянието на настъпващите промени и рисковете, които те крият. Тези капани могат да се изразят чрез различни мисли, поведения и реакции, които ни ограничават в развитието ни като личности и пречат на нашето благополучие и успех.

В следващите редове ще ви представя някои от най-често срещаните капани на егото, за които може би знаете или поне се досещате.

Перфекционизъм – стремежът да бъдем безупречни и постоянно да се стремим към идеалите. Това може да ни пречи да се радваме на успехите си и да се справяме с неуспехите.

Сравняване с другите – постоянното сравняване с други хора тях може да доведе до чувство на непълноценност и недостатъчност. Това може би е от най-пагубните и опасни състояния и навици, които имаме и които не бива да допускаме.

Самокритика – строгото съдене на себе си и прекаленото самообвинение за грешки и неуспехи.

Противопоставяне на промени – страхът от новото и непознатото може да ни кара да се опитваме да запазим старите навици и ситуации.

Страх от провал – избягването на рискове и нови предизвикателства поради страха от неуспех и осъждане. Но знаете, че риск печели, риск губи и понякога, под влиянието на този страх, пропускаме най-големите шансове в живота си.

Тези капани на егото ни държат в зоната на комфорта, но в същото време ни ограничават и ни пречат да растем и развиваме пълния си потенциал. Осъзнаването на тези капани и работата с тях може да ни помогне да освободим себе си от ненужните ограничения и да постигнем по-голяма самоувереност, успех и лично удовлетворение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>