Умения в предучилищна възраст

Децата се развиват и променят непрекъснато. Да наблюдаваш как малкият човек постепенно се превръща в зряла и пълноценна личност и какви умения развива по време на тази си метаморфоза е истинско чудо.

Умения като познаване на имената на цветовете, проявяване на привързаност и дори подскоци на един крак се наричат показатели за развитие. Децата достигат тези етапи чрез начина, по който играят, учат, говорят, държат се и се движат (например пълзене, ходене или скачане).

С навлизането на децата в ранното детство светът им започва да се разширява. Те стават по-независими и започнат да обръщат повече внимание на възрастни и деца извън семейството. Също така искат да изследват и да попиват повече информация за нещата, които ги заобикалят. Взаимодействието им с членовете на семейството и хората около тях ще им помогне да оформят личността си и ще определят собствените им начини на мислене и действие.

На този етап детето ви ще може да кара триколка, да използва предпазни ножици, да се облича и съблича само, да играе с други деца, да помни части от истории и да пее песни.

Ето някои неща, които вие като родител можете да направите, за да помогнете на детето си в този етап от развитието му.

Продължете да му четете. Водете го в библиотеки и книжарници, за да възпитате у него любов към книгите. Насърчавайте го да играе с други деца. Това ще му помогне да разбере стойността на споделянето и приятелството. Бъдете ясни и не променяйте правилата, що се отнася до дисциплината и възпитанието му. Помогнете на детето си да развие езикови умения, като използва правилните думи и фрази. Поставяйте му прости избори, например да реши само какво да облече, кога да играе или какво да закуси.

Не на последното място – подкрепяйте го, помагайте му и го дарете с цялата си любов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>