Когато компютърът ни изморява

Като повечето модерни хора и на мен ми се случва да прекарвам часове на ред, седнала пред компютъра. И затова дискомфортът от многочасовото стоене и взиране в екрана ми е до болка познато. Искам да помогна на повече хора да се справят с този дискомфорт, затова ще ви издам моите трикове за справяне с него.

  1. Отклонявам поглед по-често. Когато работите на компютър, от време на време спирате, за да помислите. Нали така? Използвайте това време, за да отклоните поглед в страни и да фокусирате очи върху нещо по-надалеч. Постойте няколко секунди и тогава се върнете към работата си. Облекчението е кратко, но е полезно упражнение за очите.
  2. Ако усещате сухота в очите си или забелязвате, че по-често сте започнали да ги потърквате, може би имате нужда от т.нар. изкуствени сълзи. Това са капки, които овлажняват окото. Понякога това е необходимо, защото взирането в облъчващия екран кара окото да мига по-рядко и това води до усещате за сухота и умора. Ако смятате, че случаят при вас е такъв, препоръчвам да се консултирате с лекар преди да купите капки. Поне ще ви изпишат такива, които да подходящи специално за вас.
  3. Пийте вода. Пиенето на вода се отразява благотворно на цялото тяло. Хидратирайте се и особено през лятото, защото така може да избегнете дори неприятното главоболие. Понякога то е предизвикано от дехидратация на мозъка.
  4. Разхождайте се. Ако можете, излизайте в обедната почивка. Постойте на терасата. Ходете пеша преди и след работа. Дори 20 мин. вървене ще ви помогнат да се отърсите и да се намалите напрежението в очите си.
  5. Преглеждайте се. Не е нужно да ходите всяка година на очен преглед, но отидете, ако усетите, че имате нужда. И помнете, че за да е максимално точен резултатът, трябва да ви разширят зениците. Ако не го направят, ще мерят диоптърът ви с натрупаното до момента в окото напрежение. Резултатите могат да се разминат с действителността и после няма да се чувствате добре с новите очила. А ако нямате диоптър, препоръчвам ди си вземете просто антирефлексни очила за работа пред компютър. Наистина помагат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>